Ecocheques vervangen door nettoloon gaat helemaal voorbij aan het duurzame uitgangspunt

31/01/2017 - 18u

De federale regering wil vanaf januari 2018 de ecocheques vervangen door nettoloon omdat ze ‘veel administratie en kosten met zich meebrengen’. Daarvoor zal een wetsvoorstel ingediend worden.

Het louter en alleen toekennen van een nettovergoeding in plaats van cheques zet het systeem van de financiering van de sociale zekerheid onder druk. De ACLVB stelt zich grote vragen bij de budgettaire neutraliteit ervan.

De ACLVB vindt het onaanvaardbaar dat de regeringspartijen in deze materie totaal voorbijgaan aan het jarenlange werk van de sociale partners. Het systeem van ecocheques werd vroeger door hen onderhandeld als een stimulans voor de werknemers om duurzame en ecologische producten te kopen. Een radicale afschaffing veegt nu dit ecologisch uitgangspunt volledig van tafel.

Nog meer opmerkelijk is dat er sinds 1 januari 2016 de mogelijkheid bestaat om ecocheques via een elektronische kaart uitbetaald te krijgen. Het systeem van de elektronische cheque is een gepast milieuvriendelijk en kostenefficiënt alternatief om de nadelen van de papieren cheques te ondervangen. Dit systeem heeft amper de kans gehad om zich te installeren en wordt nu al door dezelfde politieke partijen naar de prullenmand verwezen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart