banner-ecocheques.jpg

Ecocheques: wijzigingen vanaf 1 maart 2023

28/02/2023 - 14u

Goed nieuws voor zij die ecocheques ontvangen: vanaf 1 maart 2023 wordt de lijst van producten en diensten uitgebreid. Deze uitbreiding is het resultaat van de evaluatie die plaatsvond tussen de sociale partners in de loop van het jaar 2022. Deze evaluatie heeft geleid tot het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst die op 1 maart 2023 in werking treedt.

Vanaf 1 maart zal het met name mogelijk zijn om met deze ecocheques (een abonnement voor) een parkeerplaats specifiek bedoeld voor een fiets te betalen. Hiermee willen de sociale partners rekening houden met multimodaliteit en de combinatie van trein- en fietsgebruik stimuleren.

Er zijn ook wijzigingen met betrekking tot de aankoop van elektrische toestellen. Tot nu toe was het enkel mogelijk om tweedehands elektrische toestellen te kopen met een specifiek energielabel. Voortaan kunnen alle tweedehands elektrische apparaten zonder energielabel worden gekocht. Hierbij houden de sociale partners rekening met de huidige wetenschappelijke gegevens dat, gezien de ecologische impact, het herstellen en recycleren van toestellen te verkiezen is boven het kopen van nieuwe producten.

Alle producten met een FSC- of PEFC-label zullen ook in aanmerking komen voor aankoop met ecocheques, ook die van bamboe en rubber, en niet langer alleen producten van hout of papier.

De nieuwe lijst is als bijlage gevoegd bij CAO 98/10 die op 24.01.2023 in de Nationale Arbeidsraad werd ondertekend. 

U vindt alle aanpassingen vinden terug in de lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangekocht beschikbaar op de website van de Nationale Arbeidsraad.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart