Europese Unie bestaat 60 jaar: vakbonden pleiten voor krachtdadig Europees sociaal beleid

24/03/2017 - 15u

Morgen viert de Europese Unie haar 60ste verjaardag. Precies 60 jaar geleden, op 25 maart 1957, werd het Verdrag van Rome ondertekend.

"Dit is het moment voor de Europese Unie om op een vernieuwd elan verder te gaan", benadrukt ACLVB, samen met het Europees Vakverbond, "dat van vrede, voorspoed en sociale rechtvaardigheid. Bouwen aan een sociaal Europa moet dé prioriteit zijn."

Vandaag dringt het EVV bij commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en bij Marianne Thyssen, eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken, aan op een Europa dat zich engageert voor echte sociale vooruitgang.

Toegegeven, na 60 jaar zit enige smet op het blazoen van de Europese Unie. Meer dan eens wordt Europa als dekmantel gebruikt om nationaal besparingen door te drukken. Toch blijft ACLVB geloven in dit Europa, op voorwaarde dat het een sociaal Europa is.

De herdenkingen van de 60ste verjaardag van het verdrag moeten de Europese Unie aanzetten om op een vernieuwd elan verder te gaan.
Het mag niet bij ronkende verklaringen blijven, stelt ACLVB. "De Europese bewindvoerders moeten concrete maatregelen nemen voor degelijke loon- en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers, een betere sociale zekerheid , een ambitieus economisch beleid dat welvaart brengt voor alle Europese burgers. Er moet een einde komen aan het blinde besparingsbeleid. Tijd voor een rechtvaardige behandeling van alle werknemers, een eerlijke fiscaliteit en het krachtig tegengaan van sociale dumping en sociale fraude."

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart