IVV Global Rights Index 2017
Het aantal landen dat een opleving van fysiek geweld en bedreigingen jegens werknemers kent, steeg volgens het IVV (Internationaal Vakverbond) op slechts een jaar tijd met 10%. In 59 landen zijn bewijzen van aanvallen op vakbondsleden, wat voor toenemende ongerustheid zorgt op het vlak van werk en lonen.
Volgens het IVV-rapport wordt voorrang gegeven aan de belangen van de ondernemingen, ten koste van de werknemersbelangen in de mondiale economie; wereldwijd sluit 60% van de landen volledige categorieën arbeidskrachten uit van de arbeidswetgeving, voornamelijk migranten, huispersoneel en werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur.
De Global Rights Index 2017 van het IVV is gebaseerd op 97 internationaal erkende indicatoren voor het meten van de bescherming van de rechten van werknemers in de wetgeving en in de praktijk in 139 landen.
Enkele belangrijke conclusies van het rapport:
- van de 139 onderzochte landen zijn er 50 die de vrijheid van meningsuiting en vergadering weren of beknotten
- meer dan drie kwart van de landen sluit een gedeelte of de totaliteit van de werknemers uit van het sociaal overleg
- in 11 landen werden syndicalisten vermoord, namelijk in Bangladesh, Brazilië, Colombia, Guatemala, Honduras, Italië, Mauritanië, Mexico, Peru, de Filippijnen en Venezuela
"De uitdaging voor de regeringen is de verantwoordelijkheid op te nemen om te regeren voor het volk en niet enkel in het belang van de grote ondernemingen. Daarbij moeten ze wetten aannemen die stroken met de internationale arbeidsnormen", aldus Sharan Burrow van het IVV.
Onze bevoorrechte situatie in België mag ons niet doen wegkijken van die trieste realiteit.