Deze trend, door regeringen en werkgevers, om de rechten van werknemers te beperken door collectieve onderhandelingen in te beperken, het stakingsrecht te verstoren en werknemers van vakbonden uit te sluiten, is verergerd door een toename van het aantal landen dat de registratie van vakbonden belemmert.
De algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond (IVV), Sharan Burrow, zei: “Deze bedreigingen voor onze werknemers, onze economieën en democratie waren al problematisch op de werkvloer en in landen voordat de cCovid-19 crisis levens en levensonderhoud verstoorde. In veel landen hebben de bestaande onderdrukking van de vakbonden, de weigering van regeringen om de rechten te respecteren en een sociale dialoog te voeren, de werknemers blootgesteld aan ziekte en dood, waardoor de landen niet in staat zijn om de pandemie effectief te bestrijden.”
Als we kijken naar het herstel en veerkrachtige economische heropbouwen, is het IVV Global Rights Index 2020 een maatstaf waaraan we regeringen en werkgevers ter verantwoording zullen roepen.
In de zevende editie van het IVV Global Rights Index staan 144 landen op de ranglijst, in de volgorde van de mate waarin de rechten van werknemers worden gerespecteerd. De belangrijkste bevindingen zijn:
- 85 procent van de landen heeft het stakingsrecht geschonden.
- 80 procent van de landen heeft het recht op collectieve onderhandelingen geschonden.
- Het aantal landen dat de registratie van vakbonden heeft belemmerd, is toegenomen.
- Drie nieuwe landen zijn opgenomen in de lijst van tien slechtste landen voor werknemers (Egypte, Honduras, India)
- Het aantal landen dat de vrijheid van meningsuiting heeft ontzegd of beperkt, is gestegen van 54 in 2019 tot 56 in 2020.
- Werknemers werden in 51 landen blootgesteld aan geweld.
- Werknemers hadden geen of beperkte toegang tot justitie in 72 procent van de landen.
- Werknemers hebben in 61 landen te maken gehad met willekeurige arrestaties en detentie.
Ook keek het IVV naar de situatie in België. België blijft, zoals vorige jaar in de ranking categorie “2”, met namen “herhaaldelijke schendingen van werknemersrechten”.
Meer weten?
Download de Global Rights Index 2020 (Engels)