Internationale Dag tegen Kinderarbeid 2017

12/06/2017 - 14u

De verwoestende impact van conflicten en rampen

12 juni is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Deze dag werd in 2002 gelanceerd door de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) om de aandacht te vestigen op het wereldwijde uitbreiden van kinderarbeid en de acties en middelen die nodig zijn om dit uit te roeien.

De Internationale Dag tegen Kinderarbeid van 2017 focust op de impact van conflicten en rampen op kinderarbeid. Wereldwijd leven 1,5 miljard mensen in landen die betrokken zijn bij conflicten en geweld. Op hetzelfde moment worden jaarlijks zo’n 200 miljoen mensen, waarvan een derde kinderen zijn, getroffen door rampen.

Conflicten en rampen hebben een verwoestende impact op het leven van mensen. Kinderen zijn vaak het slachtoffer: scholen worden vernietigd en de basisdiensten functioneren niet meer. Vele kinderen moeten vluchten naar andere landen en zijn vaak kwetsbaar. Miljoenen kinderen worden gedwongen in kinderarbeid door conflicten en rampen.

Er is dringend actie nodig om iets te doen tegen kinderarbeid in ramp- en conflictgebieden. De Verenigde Naties wil tegen 2030 ‘een einde maken aan gedwongen arbeid, moderne slavernij en mensenhandel en de ergste vormen van kinderarbeid elimineren’. Om deze doelen te bereiken, is het noodzakelijk om de huidige acties te intensifiëren en te versnellen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart