Onderteken de petitie voor een Nieuw Sociaal Contract

22/05/2019 - 09u

Rechten voor alle werknemers, eerlijkere lonen, meer controle van werknemers over hun werktijd en rechtvaardigheid inbouwen in de klimaat- en technologietransitie. Dat zijn de eisen van het Internationaal Vakverbond IVV voor een Nieuw Sociaal Contract. U kan deze eisen ondersteunen door de online petitie te ondertekenen.

Het IVV lanceert het idee van het Nieuw Sociaal Contract in het kader van de bijeenkomst van Internationale Arbeidsconferentie IAO in juni. Werknemers, werkgevers en regeringen zullen dan in Genève onderhandelen over een nieuwe honderdjarige verklaring van de IAO.

Globalisering

De IAO werd in 1919 opgericht. Dat was het startschot voor het sociaal contract dat bedoeld was om de sociale en economische voorwaarden te creëren voor welvaart en vrede. Aan het einde van Wereldoorlog 2 volgde de Philadelphia Verklaring met hetzelfde doel.

De voorbije decennia van globalisering hebben ervoor gezorgd dat deze visie zwaar onder druk kwam te staan, het grootste deel van de bevolking berooid achter bleef en de wereld op het vlak van het milieu op de rand van de afgrond werd gebracht.

Druk opvoeren

De vakbonden zijn momenteel volop bezig om de conferentie van de IAO volgende maand voor te bereiden. Om de druk op de werkgevers- en de regeringsvertegenwoordigers op te voeren, lanceert het IVV een campagne om tot een Nieuw Sociaal Contract te komen.

Volgende zaken staan voor het IVV centraal:

  • Voldoende rechten voor alle werknemers, ongeacht hun arbeidsstatuut.
  • Eerlijkere lonen, inclusief minimumlonen waarvan mensen fatsoenlijk kunnen leven.
  • Meer mogelijkheden tot controle werktijd van de mensen en meer toezicht op werkgevers om ervoor te zorgen dat ze geen verantwoordelijkheden ontlopen of kunnen discrimineren.
  • Rechtvaardigheid inbouwen in de transities op vlak van klimaat en technologie

Teken de IVV-petitie om aan werkgevers en regering duidelijk te maken dat business as usual niet meer kan en een Nieuw Sociaal Contract een must is voor alle werknemers.

Onderteken de petitie

Onderteken de petitie op de site van het IVV

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart