Vandaag komen de militanten van de Non-Profitsectoren op straat in Brussel. ACLVB geeft samen met de andere vakbonden hun gemeenschappelijke toekomstvisie op de Non-Profit af aan de Vlaamse regering. Concreet vraagt de werknemersvertegenwoordiging van de Non-Profit een nieuw meerjarenakkoord. Het vorige Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de sector liep in 2015 af.
Voor ACLVB verwoordt nationaal sector verantwoordelijke Bram Van Braeckevelt: “De Non-Profitsector is bijzonder in vergelijking met andere sectoren. Als werknemers vooruit willen, dan moeten we daarvan niet alleen de werkgevers overtuigen, maar ook de Vlaamse Regering. Het is nu tijd voor een meerjarenvisie op kwaliteit, koopkracht en personeelsinzet.”
De laatste maanden brak de Vlaamse regering eenzijdig in op eerder gemaakte evenwichten bij bestaande akkoorden. Dit is niet alleen onrechtvaardig, het is bovendien bijzonder kortzichtig. Zo werden functies uitgesloten van een kwaliteitsvolle eindeloopbaan door het recht op aanmoedigingspremies voor landingsbanen te ontzeggen.
Ook in de sector voor personen met een handicap heerst er grote onrust over de uitvoering van persoonsvolgende financiering. Naast het mogelijk maken van commercialisering met overheidsmiddelen in de sector, hebben werknemers ook geen perspectief op voldoende personeelsinzet om de werklast werkbaar te houden, laat staan zicht op loon- en arbeidsvoorwaarden die jarenlang werden opgebouwd.
Dit ondanks een gemaakt protocol tussen werkgevers, vakbonden en de Vlaamse overheid.
Bram Van Braeckevelt: “Er is een draagvlak voor meer autonomie voor personen met een handicap, gelukkig maar, we zijn ondertussen 2016. Maar door de manier waarop de Vlaamse Regering en de werkgevers dit aanpakken, dreigt sociale onrust en het vervallen van het draagvlak voor meer autonomie voor mensen met een beperking.”
De vakbonden trekken gezamenlijk hun campagne voor een nieuwe toekomst voor de Non-Profit op gang. De militanten vertrekken om 10.30 u. aan Brussel Centraal. De Vlaamse Non-Profitsector bevat gezinshulp, zorg- en welzijnssectoren, socio-culturele sector, sociale- en beschutte werkplaatsen en de zopas geregionaliseerde ouderenzorg.