Vlaamse Regionale
Op deze pagina:
Op dit deel van de website kan je kennismaken met de Vlaamse Regionale van de ACLVB.
De staats structuur van België en de verschillende staatshervormingen (ondertussen zijn we aan 6), zorgden ervoor dat ook de ACLVB naast de nationale structuur ook een overleg- en bestuursstructuur nodig had op regionaal niveau.
De diensten die werden ondergebracht onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regionale zijn:
- De syndicale werking in de zones
- De syndicale werking in Vlaanderen
- De vorming
- De werknemers-werkzoekendenwerking
- De Vlaamse seniorenwerking
- De Vlaamse jongerenwerking
- De Vlaamse interprofessionele werking
Daarnaast zorgde vooral de laatste staatshervorming ervoor dat er meer en meer bevoegdheden werden overgeheveld naar de gewesten en gemeenschappen. Overleg en advies over alle bevoegdheden die werden toegewezen aan de regio’s, gebeurt dus ook binnen de Vlaamse Regionale van de ACLVB :
- Arbeidsmarktbeleid
- Welzijn en zorg
- Milieu en energie
- Economie/Begroting
- Onderwijs
- Kinderbijslag
- Mobiliteit
- …
Wie is wie bij de Vlaamse Regionale?
Welke financiële compensatie mag je als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie verwachten?
De Vlaamse Regering wil dat een referentie-installatie een rendement van 5% op de investering behaalt. Je leest het goed. De financiële compensatie wordt op basis van een referentie-installatie bepaald.
Is ook Jan Jambon een held?
ACLVB, ABVV en ACV publiceren vandaag een advertentie gericht aan de regering Jambon. Die spreekt maandag de septemberverklaring uit. De drie bonden vragen in de advertentie specifiek aandacht en waardering voor werknemers. “De helden van vandaag mogen niet de slachtoffers van morgen worden.”
Krachtige relance alleen door goed overleg
De Vlaamse sociale partners, verzameld in de SERV, schreven een open brief aan de Vlaamse regering. In de Septemberverklaring en via de begroting vraagt ook de ACLVB een krachtig signaal van de Vlaamse regering.
1 op de 2 werknemers in Vlaanderen heeft (geen) werkbaar werk
Hoe werkbaar zijn de jobs op de Vlaamse arbeidsmarkt? Sinds 2004 doen de vakbonden en werkgeversorganisaties daar driejaarlijks een meting over. De eerste resultaten van de werkbaarheidsmeting 2019 zijn nu bekend. “Het toenemend aantal mensen met werkstressklachten is een teken aan de wand”, zegt Gert Truyens, Vlaams Gewestsecretaris ACLVB.
Vlaams Regeerakkoord 2019-2024: weinig concrete maatregelen, veel gemiste kansen
De Liberale Vakbond is het op een groot aantal punten oneens met de voorgestelde maatregelen maar dat belet ons niet om onze verantwoordelijkheid op te nemen. Wij staan klaar om als volwaardige gesprekspartner input en expertise te leveren opdat we als Vlaams Gewest effectief kunnen groeien en er samen een succesverhaal van kunnen maken.
Werkbaarheidscheque laat bedrijven werkbaar werk scannen en oplossingen op maat zoeken
Vanaf 7 mei 2019 kunnen werkgevers een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid. Met die cheque kunnen ze hun onderneming laten scannen en werkbaar werk meten. Op basis van de scan kan een actieplan op maat uitgewerkt worden.
Vlaams minister-president mee aan tafel van Vlaams sociaal overleg
Vandaag schuift minister-president Geert Bourgeois mee aan de tafel van het Vlaams sociaal overleg voor een ontmoeting met de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties. Tijdens deze ontmoeting vraagt de SERV bij de minister-president aandacht om nog deze legislatuur een aantal belangrijke dossiers af te ronden.
Vlaamse Regionale gaat voor een échte sociale toekomst !
De uitvoering van de 6de staatshervorming is nog volop aan de gang, en meer dan ooit tevoren maakt deze overheveling van bevoegdheden deel uit van het sociaal overleg dat ook in Vlaanderen wordt gevoerd.
Om hier een duidelijke visie over te kunnen ontwikkelen trok de Vlaamse Regionale naar de verschillende zones om samen met hen tot gedragen standpunten te komen. Op basis daarvan werden er concrete resoluties geformuleerd die tijdens het Vlaams Regionaal Comité ter stemming werden voorgelegd.