aclvb-banner_bijverdienste-2.jpg

Wij maken ook werk van jouw bijverdienste

Wil je eindelijk je grote droom opstarten als zelfstandige in bijberoep? Of wil je graag een appeltje voor de dorst bij elkaar sparen? Wat de reden ook is, zorg er altijd voor dat je op een gezonde manier omgaat met je bijverdienste. Zo ben je er zeker van dat jij of je familie uiteindelijk geen té hoge prijs betaalt.

570x420_0018_bijverdienste-2018_09_26_7964.jpg

De complexiteit rond bijverdienen

Je wil wat extra geld bijverdienen, je wil je creativiteit opsplitsen over twee jobs, je hebt een hobby waar je munt uit zou kunnen slaan, je wil uittesten of zelfstandige in bijberoep iets voor jou is zonder het vangnet van je arbeidscontract te verliezen… Er zijn veel redenen waarom mensen bovenop hun hoofdactiviteit iets willen bijverdienen. Meer zelfs, het lijkt een nieuwe trend te zijn. Nog nooit startten zo veel zelfstandigen in bijberoep, flexi-jobs zijn in opmars en er wordt al gretig gebruikgemaakt van de nieuwe deeleconomie. Maar met alle nieuwe mogelijkheden neemt ook de complexiteit toe.

Aangezien ik enige tijd geleden met pensioen ging, maar me nog fit voelde en mijn pensioen wel wat aanvulling kon gebruiken, wilde ik iets gaan bijverdienen. Bij de ACLVB heb ik de nodige hulp gekregen om ervoor te zorgen dat ik er financieel zoveel mogelijk aan overhoud. Nu kan ik me concentreren op mijn nieuwe job zonder schrik voor de gevolgen.

570x420_0019_bijverdienste-2018_09_26_7895.jpg

Bijverdienen… Hoe begin je daaraan?

Je hebt je keuze gemaakt en beslist om iets bij te verdienen. Maar hoe kies je tussen alle mogelijkheden wat het beste is? De informatie omtrent bijverdienen is vaak zeer gefragmenteerd en onvolledig. De Liberale Vakbond wil je daarom bijstaan en je een 'eerste hulp' aanbieden, zodat je over de nodige kennis beschikt om te kunnen starten met je bijverdienste. Aan jou om daar concreet mee aan de slag te gaan!

Als 55-plusser wilde ik graag de werklast wat minderen en 4/5 gaan werken. Ik wilde de vrijgekomen tijd gebruiken om meer tijd te hebben voor mijn zelfstandige activiteit in bijberoep. Gelukkig had de ACLVB me tijdig gewaarschuwd over de cumulatieregels tussen de RVA-uitkering waar ik op rekende en mijn extra inkomsten. Anders stonden mij nog grote en onaangename verrassingen te wachten.

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

We begeleiden je bij je eerste stappen door:

 • het verstrekken van basisinformatie over de regelgeving bij een flexi-job, onbelast bijverdienen, het bijverdienen met een sociale uitkering (toegelaten arbeid), vrijwilligerswerk en het werken als zelfstandige in bijberoep.
 • het beantwoorden van je specifieke vragen: kan en mag ik dit in mijn situatie?, wat zijn mijn rechten en plichten?, wat is de impact op mijn socialezekerheidsrechten?
 • je door te verwijzen naar bevoegde instanties zoals een boekhouder, een sociaal verzekeringsfonds, een notaris… 

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Om een beetje financiële ruimte te hebben, zou ik graag wat extra geld bijverdienen. Maar met alle nieuwe regels hierrond zie ik door de bomen het bos niet meer. In welk systeem kan ik het voordeligst bijverdienen?

Er zijn in België verschillende mogelijkheden rond bijverdienen, met elk hun specifieke regels. Eerst en vooral lijkt het belangrijk om te bepalen wat je zou willen doen. Zo is een flexi-job momenteel nog maar in een paar sectoren mogelijk, zoals bijvoorbeeld de horeca. Als zelfstandige in bijberoep kan je dan weer makkelijk van je hobby een bijverdienste maken. Maar er bestaan nog andere mogelijkheden. Zo kan je binnenkort misschien tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen, maar ook hier is dit slechts binnen een beperkt kader mogelijk.  

Verder kan ook je hoofdactiviteit een invloed hebben. Elk statuut (gepensioneerde, werknemer, zelfstandige, werkloze…) kent immers andere gevolgen en regels.

Ik heb besloten om zelfstandige in bijberoep te worden. Hoe start ik daarmee? Welke zaken mag ik zeker niet vergeten?

Aan de slag als zelfstandige in bijberoep… Het geeft je niet alleen de mogelijkheid tot bijverdienen; het kan ook een goede manier zijn om voorzichtig als zelfstandige te starten zonder de voordelen als werknemer te verliezen. Let wel op, want het is verleidelijk om je enkel bezig te houden met wat je precies gaat doen als zelfstandige, maar er zijn veel regels waarmee je rekening moet houden. Wij kunnen je voorafgaand advies geven, zoals waar je je zaak moet registreren, welke aansluitingen nodig/nuttig zijn of waar je met specifieke vragen terechtkan. Ook kunnen we helpen om de kosten in kaart te brengen waarmee je rekening moet houden.

Ik heb een flexi-job gedaan, welke sociale rechten heb ik daarmee opgebouwd?

Een flexi-job geeft ook sociale rechten. Zo wordt samen met het loon al vakantiegeld uitbetaald. Maar verder kan je er ook meer pensioen door krijgen of een hogere uitkering wanneer je ziek wordt. Wij kunnen berekenen wat dat concreet voor jou betekent.

Er staat in de kranten veel over 500 euro onbelast bijverdienen. Hoe kan ik hiervan gebruikmaken?

Er bestaat al enkele jaren een fiscale regelingvoor prestaties via de (erkende) deeleconomie. Bijverdienen voor het verenigingswerk en de occasionele diensten aan burgers zijn nieuwe mogelijkheden. De activiteiten die kunnen worden uitgeoefend zijn wel beperkt. We kunnen alvast voor je nakijken of jouw idee werd opgenomen in de lijst en voldoet aan de voorgestelde regels.

Wil jij ook werk maken van jouw bijverdienste?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

  Digitale ondersteuning

  Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

 • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

  Rechten als huurder of verhuurder

  Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

  Grensarbeid

  Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

  Loopbaan

  Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

 • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

  Fiscaliteit

  Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?