aclvb-banner_loopbaan-1.jpg

Wij maken ook werk van jouw loopbaan

Je kunt hulp gebruiken bij het invullen van je online VDAB-dossier; je hebt nood aan concrete sollicitatietips; je bent verwikkeld in een conflict op de werkvloer; je wil terug aan het werk na een periode van langdurige ziekte; je wil een bijscholing volgen… Zit jij met een aantal prangende vragen over je loopbaan? Geen paniek: de ACLVB is er om je te helpen.

570x420_0010_loopbaan-2018_09_25_7395.jpg

Maak kennis met de ACLVB-loopbaanconsulent

De ACLVB-loopbaanconsulent beschikt over de vakkennis en ervaring om je bij loopbaanproblemen te ondersteunen. Tijdens een individueel gesprek in een ACLVB-kantoor in de buurt neemt onze loopbaanconsulent de tijd om naar je te luisteren en uitgebreid in te gaan op de mogelijke oplossingen. Je wordt niet alleen snel geholpen, je krijgt ook loopbaanbegeleiding op maat. Blijf dus niet met je loopbaanvragen zitten, maar maak snel een afspraak met de ACLVB-loopbaanconsulent van je regio. Meer praktische info vind je op deze pagina.

 

Twee jaar geleden werd ik gepest door een collega op het werk. Toen ik er ziek van werd, besloot ik raad te vragen in mijn ACLVB-kantoor. De loopbaanconsulent luisterde naar mijn verhaal en toonde me de mogelijke stappen die ik kon ondernemen. Het deed goed om mijn hart bij iemand te kunnen luchten en raad te kunnen vragen in deze delicate kwestie. Ik heb uiteindelijk de moed gevonden om naar de vertrouwenspersoon op het werk te stappen.  

Elke, Gent
570x420_0011_loopbaan-2018_09_25_7361.jpg

Kan ik loopbaanbegeleiding volgen?

Loopbaanbegeleiding is er voor iedereen die een jaar werkervaring heeft, in Vlaanderen of Brussel woont en de voorbije 6 jaar geen loopbaanbegeleiding heeft gevolgd. Je hebt recht op een pakket van 4 of 8 uur, verdeeld over verschillende gesprekken. Loopbaancheques kan je aanvragen bij de VDAB, en leden van de ACLVB krijgen het bedrag van de loopbaancheques na afloop van de ACLVB-loopbaanbegeleiding terugbetaald. Op deze pagina lees je hier meer over.

Ik zit in het laatste jaar Communicatiewetenschappen, maar ik wilde mijn studies combineren met een job. Niet alleen om extra centjes te verdienen, maar ook om al wat werkervaring te kunnen voorleggen wanneer ik afgestudeerd ben. De loopbaancoach van de ACLVB heeft me geholpen bij het opmaken van een aangepast cv en het zoeken naar studentenwerk. Ik ben nu aan de slag in een bedrijf in Molenstede, aan het onthaal.

Julie, Diest

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

Je kan bij ons terecht voor:

 • We vertellen je alles over de werking van de VDAB
 • We zetten je VDAB-loopbaandossier voor jou op punt
 • We begeleiden de overstap van school naar werk
 • We geven uitleg bij je rechten en plichten als uitkeringsgerechtigd werkloze
 • We bekijken je mogelijkheden op de arbeidsmarkt
 • We bespreken je kansen op werk na een herstructurering of sluiting
 • We gaan na voor welke tewerkstellingsmaatregelen je in aanmerking komt
 • We geven je concrete sollicitatietips
 • We geven je advies bij conflicten en pesterijen op de werkvloer
 • We informeren je over stress en burn-out
 • We geven je informatie over gelijke kansen en discriminatie
 • We helpen je bij de re-integratie na een periode van langdurige ziekte
 • We adviseren je over de balans tussen arbeid en privéleven
 • We geven je de nodige info over opleidingsmogelijkheden op en naast de werkvloer
 • We begeleiden en adviseren je bij elke nieuwe loopbaanwending

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Ik ben bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende. Het solliciteren verloopt echter niet zo vlot. Kan mijn vakbond me hiermee helpen?

De ACLVB-loopbaancoach helpt je met al je praktische vragen over solliciteren. Aan de hand van je VDAB-dossier “Mijn Loopbaan” stellen we je cv op punt, overlopen we je competenties en bekijken we het aanbod aan jobs in functie van je profiel en je wensen. De ACLVB-loopbaanconsulent stoomt je klaar voor het échte sollicitatiewerk. 

Ik ben momenteel langdurig afwezig van het werk wegens ziekte. Kan de vakbond mij informeren over de mogelijke gevolgen voor mijn loopbaan?

Je kan bij de ACLVB loopbaanconsulent terecht voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek over je (werk)situatie. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om te luisteren naar je bezorgdheden en te bekijken welke de best mogelijke opties zijn op de korte en lange termijn. De ACLVB-consulent beantwoordt je vragen over de regelgeving, mogelijke loopbaankeuzes, praktische oplossingen…

Als ACLVB-afgevaardigde wil ik een aantal problemen op de werkvloer aanpakken. Ik heb nood aan iemand die me daarbij kan helpen. Kan ik daarvoor in mijn ACLVB-kantoor terecht?

De ACLVB-loopbaancoach staat je graag bij met raad en daad. Zo vind je de weg in verschillende domeinen van het personeelsbeleid en krijg je een update van nieuwe maatregelen en ontwikkelingen. De ACLVB-loopbaanconsulent biedt je een overzicht van goede praktijken in andere bedrijven of sectoren, en voorziet je van een grote dosis inspiratie om je doelen op de werkvloer te realiseren. 

Mijn loopbaan zit in een dip; ik wil iets veranderen maar ik weet niet hoe. Kan ik naar mijn vakbond stappen?

Samen met de ACLVB-loopbaanbegeleider zoek je het antwoord op je loopbaanvragen: wat is je doel, wat motiveert je, welke competenties heb je? Via deskundige methodieken komt de ACLVB-loopbaancoach te weten wat er nodig is om je loopbaan op te krikken. Het resultaat is een persoonlijk ontwikkelingsplan dat je stap voor stap naar een nieuwe toekomst brengt. 

Wil jij ook werk maken van jouw loopbaan?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

  Digitale ondersteuning

  Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

 • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

  Rechten als huurder of verhuurder

  Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

  Bijverdienste

  Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

  Grensarbeid

  Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

  Fiscaliteit

  Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?