aclvb-banner_digitaleondersteuning-2.jpg

Wij maken ook werk van jouw digitale ondersteuning

Computers zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving geworden. Ze zijn overal: thuis, op het werk, in onze broekzak of zelfs rond onze pols. Deze hardware heeft ervoor gezorgd dat we heel wat dingen sneller én beter kunnen. Gecombineerd met het internet, dat tegenwoordig overal rondom ons is, hebben we een schat aan informatie binnen handbereik. Zaken waarvoor je 10 jaar geleden een afspraak moest maken op een kantoor ver van de stad of gemeente waar je woont, die regel je nu met een klik op de knop vanuit jouw zetel, in jouw huis, in jouw stad!

570x420_0016_digitaleondersteuning-2018_09_25_7854.jpg

Wil jij ook weten hoe je online diensten gebruikt?

Met onze nieuwe dienst ‘digitale ondersteuning’ willen we focussen op twee dingen: 

 • Je kan bij ons terecht als je online diensten wil gebruiken, maar je weet niet goed hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
 • We leren je een aantal basishandelingen die nodig zijn om de online diensten van vandaag te gebruiken. Van een e-mailadres aanmaken tot aanmelden op overheidswebsites met ItsMe. 

Ben je wat terughoudend om die eerste stappen online te zetten? Wij doen het samen met jou en leggen alles uit in mensentaal. Daarnaast beschikken we over een brede verzameling handige websites en hebben we enkele nuttige tools die je een stapje vooruit helpen bij het verkennen van dat wereldwijde web.

Mijn buurman zei me dat ik echt eens moest gaan kijken op de website MyPension.be. Ik heb dat geprobeerd, maar ik had geen idee hoe ik daar moest inloggen. Ik ben dan maar even bij mijn vakbond binnengestapt. Een medewerker bij de ACLVB heeft dit samen met mij bekeken en mij de stappen aangeleerd totdat het lukte.

Mia, 60 jaar
570x420_0017_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800.jpg

Jouw digitale veiligheid is meer dan een wachtwoord met 123

We zijn ons er heel hard van bewust dat deze technologie ook een keerzijde heeft. Jouw privacy is immers niet meer wat het geweest is. Als je even niet oplet, kan iemand zomaar jouw digitale leven overnemen. 
Onze digitale ondersteuning wil je dan ook beschermen tegen deze criminaliteit met tips en tricks

 • We leren je phishing mails herkennen en spam als vanzelf in de prullenbak kieperen. 
 • We maken je graag attent op het nut van een goed wachtwoord. 
 • En ja hoor, we vertellen je ook graag hoe je zelf een goed wachtwoord creëert. 

Digitale veiligheid is een must in deze moderne wereld. De ACLVB wil dan ook graag een baken van vertrouwen zijn waar je terechtkan met al jouw digitale vragen!

Toen ik ging verhuizen en mijn adresgegevens liet wijzigen bij mijn vakbond, liet ik tijdens het gesprek vallen dat ik nog heel wat renovatiewerken zou uitvoeren in de nieuwe woonst. De loketmedewerker van de ACLVB vertelde me toen dat er heel wat gemeenten zijn die een renovatiepremie toekennen. Via een PC die daar ter beschikking staat voor de bezoekers, liet ze me zien hoe ik dit kon opzoeken voor mijn gemeente. Ik vond daar inderdaad een aanvraagformulier voor een renovatiepremie en daar ben ik erg dankbaar voor.

Geert, 32 jaar

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

We helpen je graag verder:

 • We geven je een individuele of collectieve begeleiding of opleiding i.v.m. online dienstverlening
 • We stellen in onze secretariaten computers ter beschikking
 • We helpen je bij aanvragen via het internet voor bv. een studiebeurs, een energiepremie, een renovatiepremie…
 • We leren je om een veilig wachtwoord aan te maken
 • We helpen je om via het internet in interactie te gaan met (overheids)instellingen, zoals bv. je gemeente, je energieleverancier, je bank…
 • We leren je wat je moet doen met spam en phishing mails
 • We geven je een overzicht van interessante websites met correcte informatie

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Ik krijg regelmatig vreemde e-mails van een bank waar ik geen klant ben. Hoe weet ik of deze mails echt zijn of niet?

De kans is groot dat het gaat om zogenaamde phishing mails. Vaak zijn er kleine details waaraan je zulke valse e-mails kunt herkennen. Onze digitale ondersteuning vertelt je hier graag meer over aan de hand van een paar slimme tips en handige voorbeelden.

Ik heb geprobeerd om op een website in te loggen, maar ik heb geen idee hoe ik dat moet doen?

De medewerkers van de ACLVB zijn de perfecte persoon om dit samen met jou te bekijken. We maken voor jou een afspraak en dan gaan we samen aan het werk, tot het lukt! We kunnen dan ook meteen samen bekijken hoe je een veilig wachtwoord aanmaakt.

Ik overweeg een moeilijke financiële beslissing, waar kan ik de juiste informatie online vinden?

Het internet staat vol informatie, al kunnen we niet altijd met zekerheid zeggen of die info wel correct is. Bij de ACLVB hebben we een handige verzameling van overheidswebsites die je zeker betrouwbare informatie bieden. We bekijken welke sites voor jou het meest van toepassing zijn en sturen je deze door.

Wil jij ook werk maken van jouw digitale kennis?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

  Rechten als huurder of verhuurder

  Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

  Bijverdienste

  Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

  Grensarbeid

  Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

  Loopbaan

  Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

 • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

  Fiscaliteit

  Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?