aclvb-banner_grensarbeid-1.jpg

Wij maken ook werk van grensarbeid

Woon je in België, maar werk je in Nederland, Luxemburg of Frankrijk en keer je minstens één keer per week terug naar je woonplaats? Of woon je in een van deze landen en werk je in België, en ga je minstens één keer per week naar huis? Dan val jij onder het statuut van grensarbeider.

570x420_0012_grensarbeid-extra.jpg

Wonen in België en werken in Nederland, Frankrijk of Luxemburg – en omgekeerd

Er verandert heel wat voor wie onder dit statuut valt. Of je nu in België woont en in Nederland, Luxemburg of Frankrijk werkt, of omgekeerd: de ACLVB is er om je te helpen. Wij kunnen je informeren over de regels en over jouw rechten als grensarbeider, en je gepast advies geven op maat van je situatie.

Als grensarbeider had ik een aantal problemen met de berekening van de personenbelasting in Nederland. De ACLVB Dienst Grensarbeiders heeft mij geholpen om via bezwaarschrift dit probleem op te lossen.

Umaru (Bree)
570x420_0013_grensarbeid-2018_09_18_7036.jpg

Wat verandert er voor mij als grensarbeider?

In principe is de regelgeving van het land waarin je werkt op jou van toepassing. Als grensarbeider moet je dus rekening houden met de wetgeving van je ‘werkland’ - en die verschilt in veel gevallen erg van de wetgeving in je ‘woonland’.

Wetgevingen omtrent grensarbeid kunnen verschillen op het gebied van:

 • Arbeidswetgeving
 • Kinderbijslag
 • Ziekteverzekering
 • Werkloosheid
 • Fiscaliteit
 • Pensioen

Tijdens een gesprek op het kantoor ACLVB Lanaken bleek dat ik als Nederlandse werkneemster in België ook recht had op studietoelagen van België. Na invulling van de noodzakelijke formulieren heb ik deze toelagen ontvangen.

Samira (Maastricht)

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

De ACLVB beantwoordt graag jouw vragen over grensarbeid

Geraak je niet onmiddellijk wegwijs in deze materie en blijf je met veel vragen zitten? Dan helpt de ACLVB jou hierbij. Samen zoeken we naar de juiste antwoorden en oplossingen. Je kan hiervoor best een afspraak maken met onze gespecialiseerde ACLVB-medewerkers. Hieronder vind je de contactgegevens per zone:

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

In welk land betaal ik belastingen als grensarbeider?

Je betaalt belastingen in het land waar je werkt. Als je in België woont en in Nederland werkt, dan moet je dus langs de Nederlandse fiscus passeren. Wel moet er ook een aangifte gedaan worden in België omdat je nog gemeentebelasting verschuldigd bent. Omgekeerd, als je in Nederland woont en in België werkt, moet je in België je belastingen aangeven.

Op hoeveel vakantiedagen heeft een grensarbeider recht?

Het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt, is afhankelijk van het arbeidsrecht van het land waar je werkt. Voor een voltijdse tewerkstelling heb je zowel in Nederland als in België recht op 20 dagen wettelijke vakantie.

In welk land betaal ik mijn sociale premies of bijdragen als grensarbeider?

In principe betaal je sociale bijdragen in het land waar je werkt. Toch zijn hier enkele uitzonderingen mogelijk. Hiervoor kan je verder contact opnemen met de ACLVB.

Wil jij ook werk maken van jouw rechten als grensarbeider?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

  Digitale ondersteuning

  Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

 • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

  Rechten als huurder of verhuurder

  Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

  Bijverdienste

  Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

  Loopbaan

  Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

 • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

  Fiscaliteit

  Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?