aclvb-banner_fiscaliteit-1.jpg

Wij maken ook werk van jouw fiscale gemoedsrust

 “In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes”, schreef Benjamin Franklin al in de 18de eeuw. Dat wil niet zeggen dat we met z’n allen graag belasting betalen, maar het is nu eenmaal de prijs die we betalen voor beschaving. 

570x420_0014_fiscaliteit-2018_09_26_8171.jpg

De personenbelasting onder de loep

Sinds de zesde staatshervorming en de bijhorende versnipperde bevoegdheden is de personenbelasting in ons land een kluwen geworden. En ook de vastgoedfiscaliteit is allesbehalve eenvoudig te ontwarren voor de Belg met de spreekwoordelijke baksteen in de maag. 

Jaar na jaar verandert het belastingformulier, en telkens komen er nieuwe codes bij. Raak daar maar eens wijs uit! Maar ik maak me geen zorgen; ik ga gewoon naar de ACLVB waar ze de aangifte voor mij invullen.

Daniel
570x420_0015_fiscaliteit-2018_09_26_8117.jpg

De ACLVB staat voor je klaar

Hier kan de ACLVB voor jou het verschil maken. Heb je vragen over hoe je correct je belastingaangifte moet invullen of ga je niet akkoord met je aanslagbiljet, dan kan je bij ons terecht. Maar ook andere vragen die verband houden met de personenbelasting kunnen in een individueel onderhoud met ons worden besproken. Wij staan je bij met fiscaal advies op maat van jouw situatie.

Mijn ex-man en ik voeden onze dochter van 16 op in co-ouderschap. Maandelijks stort hij daarvoor onderhoudsgeld op mijn rekening. Bij de Liberale Vakbond hebben ze me erop gewezen dat er voor onze dochter een belastingaangifte moet worden ingediend en dat ik het aangifteformulier hoor aan te vragen bij mijn lokaal belastingkantoor. Goed om weten, want dat formulier kregen we niet automatisch toegestuurd.

Samira

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

We staan je bij door:

 • een antwoord te geven op basisvragen rond fiscaliteit
 • begeleiding bij het invullen van je belastingaangifte
 • algemene informatie over de woonfiscaliteit en de toepassing ervan
 • inlichtingen voor een eenvoudige bruto-netto-berekening
 • ondersteuning bij het indienen van een bezwaarschrift

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Zijn kinderen automatisch ten laste? En wie kan er nog ten laste zijn?

Het hebben van kinderen kan je belastingfactuur bepalen. Waarom? Sowieso geniet elke belastingplichtige van een belastingvrije som, wat betekent dat een deel van je inkomen aan belastingen ontsnapt. Heb je een of meer kinderen in je gezin? Dan geniet je bovenop de belastingvrije som nog van een toeslag voor kinderlast. Hoe meer kinderen, hoe groter de toeslag en hoe minder belastingen je moet betalen.

Je kinderen zijn evenwel niet automatisch ten laste. Hiervoor wordt steeds gekeken naar de situatie op 1 januari van het aanslagjaar. Is je baby geboren op 31 december, dan mag je je kindje voor het hele jaar nog ten laste nemen. Is je baby geboren op 3 januari, dan heb je ‘fiscaal’ minder geluk. 

Om ten laste te kunnen zijn, mag je kind ook maar beperkte bestaansmiddelen genieten. De berekening is niet altijd eenvoudig, zeker bij samenloop van een studentenjob of onderhoudsuitkeringen. De ACLVB kan nakijken wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van de studentenjob van je kind op jouw fiscale situatie.

Ik heb een gezinswoning gekocht. Word ik hier een tweede keer op belast en geniet ik van belastingvoordelen?

Elk jaar valt een aanslagbiljet van onroerende voorheffing in je brievenbus. Maar word je nogmaals belast op je gezinswoning via de jaarlijkse belastingaangifte? Dat is gelukkig niet het geval. De gezinswoning, dit is het huis of het appartement waarin je met je gezin woont, wordt niet extra belast.

Van welke belastingvoordelen je kan genieten voor je eigen woning, blijft een moeilijk vraag, zelfs nu de belastingaangifte is geregionaliseerd. Voortaan heb je immers een Vlaamse, Waalse of Brusselse aangifte afhankelijk van je fiscale woonplaats op 1 januari van het aanslagjaar.

Vlaanderen kent zijn woonbonus, Wallonië zijn chèque habitat en Brussel zijn verlaagde registratierechten. Maar de voordelen voor andere, ’oudere’ leningen blijven vaak nog bestaan. Hulp nodig bij het invullen van vak IX van je belastingaangifte? Kom bij ons langs, wij helpen je bij het ontrafelen van de diverse wooncodes.

Ik heb een aanslagbiljet ontvangen, maar ga daar niet mee akkoord. Wat kan ik doen en waar kan ik hiervoor terecht?

Op een aanslagbiljet kan je lezen hoeveel belastingen je nog moet betalen, of beter: hoeveel je zal terugkrijgen van de fiscus. Meestal krijg je je aanslagbiljet ergens tussen november en juni het volgende jaar.

Ga je niet akkoord met de aanslag van de belastingadministratie, omdat er bijvoorbeeld een belastingvermindering ontbreekt waarop je recht hebt, dan kan je schriftelijk bezwaar aantekenen. Hiervoor heb je zes maanden de tijd (vanaf de derde werkdag volgend op de verzendingsdatum die op het aanslagbiljet staat).

Stel dat de termijn van het normale bezwaarschrift is verstreken, dan kan je in een aantal specifieke situaties een ambtshalve ontheffing aanvragen. Zowel bij een bezwaarschrift als bij een ambtshalve ontheffing zet de ACLVB je graag op het goede spoor.

Wil jij ook werk maken van jouw fiscaliteit?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

  Digitale ondersteuning

  Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

 • banners590x300_0003_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7180_2.jpg

  Rechten als huurder of verhuurder

  Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

  Bijverdienste

  Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

  Grensarbeid

  Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

  Loopbaan

  Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?