aclvb-banner_rechtenplichtenhuurder-1.jpg

Wij maken ook werk van jouw rechten als (ver)huurder

Veel mensen huren of verhuren gedurende een (lange) periode in hun leven een woning of appartement. De wetgeving en reglementering hierrond is echter ingewikkeld en uitgebreid. Bovendien kan de huurwetgeving per gewest verschillen, waardoor hetzelfde probleem in Vlaanderen niet altijd dezelfde oplossing heeft als in Brussel of Wallonië.

570x420_0004_rechtenplichtenhuurder-inzet.jpg

Specifieke vragen over het huurcontract

Als huurder of verhuurder kan het gebeuren dat je met specifieke vragen of problemen zit. Het is immers niet altijd evident om te weten wat je rechten en plichten zijn bij bepaalde situaties of problemen. Wat moet er juist in de huurovereenkomst staan? Welke bepalingen zijn wettelijk vastgelegd? Waarover kunnen de huurder en verhuurder een eigen regeling voorzien in het huurcontract? 

De ACLVB bezorgde mij een voorbeeld van een plaatsbeschrijving. Hierdoor kon ik deze gemakkelijk zelf opmaken samen met mijn huurder. Dit spaarde ons allebei zo’n 150 euro uit, mooi meegenomen!

Alexandra (52)
570x420_0005_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7172.jpg

Wij beantwoorden jouw vragen over de woninghuur

De ACLVB helpt je om door de bomen het bos te zien. We begeleiden en adviseren je graag individueel. Zit je met vragen over de huurwetgeving, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze ACLVB-kantoren.

Voor mij als huurder was het niet duidelijk welke verzekering ik moest aangaan voor de woning die ik huur. Dankzij de heldere uitleg van de ACLVB-deskundige weet ik nu perfect welke stappen ik hiervoor moet ondernemen!

Karel (41)

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

Je kan bij ons terecht voor:

 • Modelhuurcontracten en voorbeelden van een duidelijke plaatsbeschrijving. Op die manier kan je de kosten van een deskundige uitsparen. Een plaatsbeschrijving laten opstellen kost normaal ongeveer 300 euro, waarvan huurder en verhuurder elk de helft moeten betalen.
 • We kunnen ook helpen met het opstellen van een lijst met wat er allemaal geregeld moet worden bij de start van de huurovereenkomst: registratie van het huurcontract, overname energiecontracten, huurwaarborg, afsluiten van een brandverzekering…
 • Ook bij het beëindigen van de huurovereenkomst zorgen we er samen met jou voor dat alles in orde is: overnamedocument energiecontract, stopzetten van de brandverzekering, vrijgeven van de huurwaarborg…
 • Bij vragen of onduidelijkheden over jouw huurcontract kan je als lid steeds informatie bij ons inwinnen. Bij specifieke problemen of vragen over huurpremies en huursubsidies of sociale woningen, kan de ACLVB je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Is de vakbond wel iets voor jou?

Doe de test en win een overnachting voor twee personen in een luxe hotel in de Ardennen.

FAQ

Hoe kan ik een huurcontract registreren?

Bij een woninghuur moet de verhuurder het huurcontract registreren, samen met de verplichte bijlage en de plaatsbeschrijving. Dit moet gebeuren binnen de twee maanden na de ondertekening van het contract. Deze registratie kan online via MyRent of in het registratiekantoor van het kanton waar het gehuurde goed gelegen is.

Hoe moet ik een huurcontract opstellen?

Een huurovereenkomst of huurcontract kan je zowel mondeling als schriftelijk vastleggen. Een schriftelijke huurovereenkomst biedt echter meer transparantie en duidelijkheid, en heeft daarom de absolute voorkeur. De overeenkomst moet opgesteld worden in een van de landstalen en bij voorkeur in de taal van het gebied waar het onroerend goed gelegen is.

Volgende zaken moeten verplicht opgenomen worden in het huurcontract:

 • de volledige identiteit van de huurder en verhuurder
  • Voor een natuurlijke persoon: de familienaam, twee voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats en in Vlaanderen ook het rijksregisternummer
  • Voor een rechtspersoon: de maatschappelijke benaming en het ondernemingsnummer, in Vlaanderen eveneens de maatschappelijke zetel
 • de begindatum
 • de beschrijving van de gehuurde goederen met aanwijzing van alle ruimtes
 • de huurprijs (zonder bijkomende kosten)

Voor Brussel en Wallonië eveneens:

 • bij mede-eigendom: de opsomming en raming van het bedrag van de lasten voor de private en/of gemeenschappelijke delen
 • bestaan individuele tellers water, gas, elektriciteit en nummers van de tellers of EAN-code

Voor Vlaanderen eveneens:

 • de exacte duur van de overeenkomst
 • een regeling over de kosten en de lasten
 • een verwijzing naar de vulgariserende toelichting
Is het verplicht om een plaatsbeschrijving op te stellen?

Verhuurder en huurder zijn verplicht een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te maken. Dit moet “op tegenspraak” gebeuren: in aanwezigheid van beide partijen, dus zowel de huurder als de verhuurder.

Wie betaalt de onroerende voorheffing?

De onroerende voorheffing is bij woninghuur steeds ten laste van de verhuurder en kan niet worden doorgerekend aan de huurder. De verhuurder kan bij het bepalen van de prijs wel rekening houden met het bedrag van de onroerende voorheffing.

Welke verzekeringen moeten de huurder en de verhuurder afsluiten?

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zijn huurder én verhuurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten. De verhuurder kan in de huurovereenkomst de huurder ook verplichten zich te verzekeren voor zijn aansprakelijkheid.

Voor welke duur kan een huurcontract afgesloten worden?

Er zijn verschillende mogelijkheden voorzien in de woninghuurwet:

 • Korte duur (max. 3 jaar)
 • 9 jaar (standaardduur)
 • Meer dan 9 jaar (lange duur)
 • Voor het leven van de huurder (levenslange huur)

Wil jij ook werk maken van jouw rechten als (ver)huurder?

De ACLVB staat altijd voor je klaar met persoonlijk advies op maat van jouw situatie.

Word lid

Wij maken als vakbond ook werk van jouw ...

 • banners590x300_0009_digitaleondersteuning-2018_09_25_7800_1.jpg

  Digitale ondersteuning

  Heb jij het vaak moeilijk met alles wat het ons gemakkelijker zou moeten maken? Wij maken je wegwijs in de digitale wereld van vandaag. Zodat je niet meer het gevoel moet hebben dat je voortdurend verloren loopt. 

 • banners590x300_0002_samenlevingsvormen-2018_09_18_6850_1.jpg

  Samenlevingsvorm

  Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.

 • banners590x300_0010_bijverdienste-2018_09_26_7902_1.jpg

  Bijverdienste

  Hoeveel mag je bijverdienen en wat brengt het op? Hou het gezond, zorg dat jij of je naasten uiteindelijk geen (te) hoge prijs betalen. Misschien brengt de perfecte bijverdienste meer op dan enkel geld? 

 • banners590x300_0000_successieerfenisrechten-2018_09_25_7457_1.jpg

  Erfenis

  Erfenis- en successierechten komen zelden ter sprake op een gepast moment. Dus staan we altijd voor je klaar. Ook als je proactief de verdeling van je nalatenschap wil bekijken. Beter vroeg dan nooit.

 • banners590x300_0007_grensarbeid-2018_09_18_7040_1.jpg

  Grensarbeid

  Grenzen zijn er om overschreden te worden. Of je nu naar het buitenland gaat werken, of vanuit het buitenland komt werken, wij weten waar de grens ligt tussen wat wel of niet in jouw voordeel speelt.

 • banners590x300_0004_premies-tegemoetkomingen-2018_09_25_7672_1.jpg

  Premies en tegemoetkomingen

  Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen. 

 • banners590x300_0006_loopbaan-2018_09_25_7361_1.jpg

  Loopbaan

  Wat met je toekomst? Twijfel je over wat je écht wil? Geld versus goesting. Nu versus later. Rustiger? Of net uitdagender? We gaan samen op zoek naar de juiste balans en brengen vaart in je loopbaan.

 • banners590x300_0008_fiscaliteit-2018_09_26_8120_1.jpg

  Fiscaliteit

  Is het aangeven van je belastingen voor jou een zware belasting? Wij kunnen je helpen met het correct invullen van je belastingbrief en andere fiscale administratie. Als echte Belg wil je immers nooit te veel betalen.

 • banners590x300_0005_mobiliteit-2018_09_26_8035_1.jpg

  Mobiliteit

  Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?