banner-energietransitie.jpg

Actie voor een sociaal rechtvaardige energietransitie

28/09/2021 - 16u

Op 28/09 namen we met ACLVB, samen met het platform voor rechtvaardige en duurzame handel, deel aan een actie op het Brusselse Schumanplein met als boodschap aan de EU om uit het Energy Charter Treaty (ECT) te stappen.

Dit Energiehandvestverdrag (ECT) dateert al uit de jaren 90’ en is vandaag een bedreiging voor de doelstelling om van Europa tegen 2050 een klimaatneutraal continent te maken. Het Energiehandvestverdrag is een verdrag uit vervlogen tijden, gesloten lang voor er sprake was van de fundamentele bocht die de wereld en de Europese unie maakten, respectievelijk met het Klimaatakkoord van Parijs (2015) en de European Green Deal (2019), én met de Agenda 2030 en de SDG’s, in de richting van een sociaal rechtvaardige energietransitie.

Van 28 tot 30 september 2021 vindt de 7de ronde plaats van onderhandelingen om het ECT te “moderniseren”. Samen met het Platform Duurzame en Rechtvaardige Handel, met onder meer de Belgische vakbonden, ngo’s, mutualiteiten en de milieubeweging riepen we België en de EU op om in deze onderhandelingsronde werk te maken van een gecoördineerde en gezamenlijke uitstap uit het ECT.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart