banner-cao-160.jpg

Gerechtvaardigde en betaalde afwezigheid van het werk voor een coronatest op advies van de online tool voor zelfonderzoek

19/11/2021 - 11u

Vertoon je lichte symptomen die kunnen wijzen op covid-19?

Vul dan de vragen in van de Self Assessment Testing tool om te zien of je een code kan aanmaken voor een coronatest. Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan of bij een apotheek in de buurt.

De sociale partners hebben vandaag cao 160 afgesloten. Daardoor heb je als werknemer recht op een soort van klein verlet met behoud van loon voor de tijd die je nodig hebt om een coronatest te laten afnemen wanneer je daartoe het advies kreeg via de SAT-tool. Die periode kan wel maximaal 36 uren duren, te starten vanaf het aanmaken van de activatiecode.

Dit is een tijdelijke extra maatregel waarvan je maximaal 3 keer gebruik kan maken en die loopt tot 28 februari 2022.

Stappenplan: heb je lichte symptomen?

  1. Vul de online vragenlijst in op de SAT-tool
  2. Krijg je het advies om een Covid-19 test te laten afnemen: maak de code aan voor een gratis test
    De SAT-tool zal een afwezigheidsattest afleveren met vermelding van de dag en het uur waarop de activatiecode werd aangemaakt.
  3. Verwittig onmiddellijk jouw werkgever van jouw afwezigheid en maak het afwezigheidsattest over.
  4. Laat zo snel mogelijk de test afnemen bij een plaatselijke apotheker of testcentrum.
  5. Moet je wachten op het testresultaat en kan je ondertussen niet telewerken, dan is ook deze ‘wachtperiode’ een rechtmatige afwezigheid.
  6. Van zodra je het testresultaat kent, verwittig je de werkgever over jouw werkhervatting of eventuele verdere afwezigheid. Het testresultaat moet je niet meedelen!
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart