Concrete maatregelen sector blijven uit
Gisteren hadden de sociale partners van de dienstenchequesector een vergadering met het kabinet van Hilde Crevits, de bevoegde minister voor de sector in Vlaanderen. Zowel vakbonden als werkgevers vroegen met aandrang om zo snel mogelijk de sector te sluiten, aangezien klanten massaal afbellen, waardoor werknemers in economische werkloosheid geplaatst worden. De impact die dit heeft op het einde van de maand is enorm. Ook voor de ondernemingen zelf is de huidige situatie een ramp. Heel wat klanten haken af vanwege het risico en de boodschap ‘blijf in uw kot’ die de regering meegaf.
Het gevolg is dus een groot aantal werknemers thuis laten blijven of volledig sluiten. Indien zou beslist worden om de sector te sluiten, kunnen ondernemingen sluiten wegens ‘overmacht’, wat heel wat van bovenstaande problemen zou verhelpen. Daarnaast is er nog het probleem van het gezondheidsrisico, waar we reeds over communiceerden. Tijdens de vergadering werd gevraagd welke maatregelen getroffen zouden worden om de veiligheid te garanderen, zoals de extra mondmaskers voor de zorgsectoren.
Jammer genoeg moesten alle sociale partners van de sector rond tafel vaststellen dat het kabinet niet bereid was om rekening te houden met de hoogdringendheid van de situatie. Er worden dus geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, en de sector blijft ‘open’, met alle gezondheids- en economische risico’s vandien. Als sector kunnen we enkel de problemen aanbrengen en aandringen op een oplossing. De verantwoordelijkheid van de beslissing om geen actie te ondernemen ligt dan op dit ogenblik ook bij de Vlaamse Overheid.
De sociale partners blijven aandringen op actie, ook bij de andere regeringen in Brussel en Wallonië. We blijven hopen op een duurzame oplossing voor de werknemers en de sector in haar geheel.