In uitdagende tijden staat je vakbond aan je zijde. Dat weten de productiemedewerkers bij Tenneco in Sint-Truiden. Met een ACLVB-afgevaardigde zoals Christophe Claes konden ze na de lockdown gerust weer naar de fabriek.
Christophe Claes werkt als arbeider bij schokdemperfabrikant Monroe Tenneco in Sint-Truiden. “We produceren voor grote automerken zoals Ford, VW, Audi, Mercedes, AMG… Onze schokdempers zijn zowel bestemd voor de originele markt, als voor de vervangingsmarkt. Doorgaans werk ik aan de lijn voor Ford en Audi, ik voer laswerken uit met de robot.”
In het bedrijf zijn normaal zo’n 860 vaste werknemers aan de slag. “Uit veiligheidsoverwegingen werken we momenteel met veel minder personeel en in een rotatiesysteem. Waar mogelijk respecteren we de social distancing. We werken nu meer in celletjes van twee à drie personen, bepaalde machines werden verplaatst zodat mensen nu soms meerdere handelingen kunnen verrichten, we kunnen minder met een grote ploeg in één lijn werken. Er werden ook plastic afschermingen voorzien, al was dat niet evident. We werken met zwenkende robots, dat zijn geen statische installaties.”
Glazen bol
De coronacrisis bracht ook de automobielsector zware klappen toe, zoveel is duidelijk. “We hebben nog wel activiteit, maar vermoedelijk zijn autoproducenten gewoon bezig met het aanleggen van stocks. De normale verkoop van wagens is door corona drastisch gedaald, overal zijn de bestellingen gezakt, de hele sector kreeg een opdoffer van jewelste.
En zelfs al zouden we volop willen produceren, dan nog blijven we afhankelijk van onze toeleveranciers, ook zij moeten kunnen aanleveren. De meeste werknemers hopen dus dat het systeem van tijdelijke werkloosheid zal kunnen verlengd worden tot het einde van het jaar, dat biedt toch een zekere bescherming. Onze directie daarentegen schat dat we in het laatste kwartaal alweer aan 75 à 80% van het volume van de periode voor Covid-19 zullen zitten. Wie zal het zeggen, we hebben geen glazen bol.”
Rigoureus waken
Tenneco heeft snel beslist volledig in lockdown te gaan. Gedurende 3 à 4 weken werd de fabriek volledig gesloten. “De hele opstelling van de robots en machines moest herbekeken worden om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen. Ik was verbaasd om te zien wat onze directie in die periode allemaal laten verwezenlijken heeft, tenslotte zijn we een Amerikaans bedrijf. Niet alleen de productieruimte, maar ook de sanitaire voorzieningen, de kantine, de rokerszone, … alles werd goed aangepakt. Er is alcoholgel beschikbaar, er zijn duidelijke markeringen, over onze toetsenborden komt bij elke shiftwissel een nieuwe folie, de machines worden regelmatig ontsmet, … Na de lockdown hadden we een eerste vergadering met het CPBW. Daarin werd ons het stappenplan uitgelegd. Op een paar punten hadden we met de vakbonden opmerkingen, daaraan werd intussen tegemoetgekomen. Ik had ook de generieke gids mee waarnaar de ACLVB ons verwezen had. Zeer handig om op terug te vallen.”
Bleken de vakbonden nodig om veilig de heropstart te maken? “Toch wel! Het blijft essentieel dat er vakbondsafgevaardigden zijn, wij vormen een soort stok achter de deur, we zetten druk. De werkgever beseft nu eenmaal dat wij rigoureus waken over veilige arbeidsomstandigheden. Een verwittigd man ….”
Balans
Christophe was 4 weken tijdelijk werkloos thuis. Wat niet betekende dat ook zijn werk als afgevaardigde in het CPBW, de Ondernemingsraad en de Syndicale Delegatie op apegapen lag. “Integendeel. Ik kreeg veel telefonische vragen van collega’s. Je voelt dat er een onzekerheid heerst. Het moeilijke is dat ministers soms maatregelen afkondigen in de pers, die op dat moment nog geen wet zijn.”
“Als afgevaardigde heb ik niet in elke situatie een pasklaar antwoord. Gelukkig kan ik rekenen op de ondersteuning van mijn bestendig secretaris bij ACLVB. Bij haar kan ik met iedere vraag of probleem terecht, dat is fantastisch. We hebben met de ACLVB-militanten bij Tenneco een Facebook-groepje, zo kunnen we snel informatie uitwisselen en de werknemers inlichten.”
“Tijdens sociale onderhandelingen komt het er hoe dan ook op aan de balans in oog te houden tussen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en jobbehoud. Je moet het hele plaatje bekijken. Dat begrijpen meer en meer werknemers, zeker in de automobielnijverheid. We zijn het Ford-drama nog niet vergeten, de site ligt op amper 30 kilometer hiervandaan.”
Kort op de bal
“Ook in de plaatselijke secretariaten hier in het Limburgse heeft de ACLVB tijdens de coronaperiode uitmuntend werk geleverd. Ik was best trots toen ik vaststelde dat werklozen het snelst uitbetaald worden bij de uitkeringsinstelling van de Liberale Vakbond. Dikke pluim dus voor de medewerkers daar! We zijn misschien niet de grootste vakbond, maar vaak wel de efficiëntste, de vakbond die erin slaagt kort op de bal te spelen. Top! Ook voor de coronacrisis kon je merken dat meer en meer werknemers hun vertrouwen stellen in de ACLVB. Ons ledenaantal hier in het bedrijf ging er met een kwart op vooruit!”
Op naar een mooie zomer nu. “Hopelijk wordt het niet té warm wanneer we moeten werken. We mogen in coronatijden geen ventilators meer gebruiken in onze fabriekshal. Dat wordt me nog wat! Sowieso zullen we met het CPBW nauwgezet toezien op de toepassing van de arbeidsreglementering en dadelijk thermische metingen verrichten. Onze arbeiders verrichten halfzwaar werk. We zullen er ook op aandringen dat er sneller dan juridisch voorzien beschermende maatregelen kunnen getroffen worden ten voordele van de werknemers.” De ACLVB waakt!