Beschermingsmaatregelen

16/03/2020 - 19u

Beschermingsmaatregelen rond COVID-19

We krijgen de laatste week zeer veel vragen binnen over de toestand in de Non-Profitsectoren omtrent beschermingsmaatregelen rond COVID-19. Gisterennamiddag hebben de verschillende vakbonden een overleg gehad met Minister Beke rond de impact van het virus op de verschillende sectoren. Eén van de hoofdpunten die naar voor geschoven werd was de bescherming van het personeel, aangezien zij enerzijds op de eerste lijn staan om in contact te komen met het virus, en anderzijds er een schrijnend gebrek is aan middelen (vooral mondmaskers) om jullie mee te beschermen.

Het probleem van de tekorten aan maskers is ook in het kabinet goed gekend. Daar wordt nog steeds hard gewerkt aan een oplossing op zowel lange als korte termijn. Op korte termijn zal aan verschillende bedrijven (vooral in de industrie)  gevraagd worden om maskers ter beschikking te stellen. Na advies bleek dat dergelijke maskers ook voldoende bescherming kunnen bieden, mits natuurlijk het houden aan de andere veiligheidsvoorschriften. Op korte termijn kan dit dus een oplossing bieden. Op langere termijn zijn gesprekken gaande met enkele producenten die binnen een zo kort mogelijke periode kunnen leveren. Hierbij moet natuurlijk ook de kwaliteit voldoende gegarandeerd blijven, dus wordt vooraf ook uitgevoerd gecontroleerd.

Intussen wordt ook gewerkt aan een distributieplan, om zo breed mogelijk de nodige maskers te kunnen verspreiden. Zo kunnen de maskers zo snel mogelijk bij de betrokken werknemers raken wanneer ze geleverd worden.

Er is dus een plan dat ervoor moet zorgen dat alle werknemers veilig hun werk kunnen verderzetten. Het wachten is nu op de reactie van bedrijven in andere sectoren en op de levering van nieuwe mondmaskers. Laat ons hopen dat dat wachten van korte duur zal zijn.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart