banner-horeca.jpg

Heropening van de terrassen, een sprankeltje hoop voor de horecawerknemers?

26/04/2021 - 16u

Het aftellen kan beginnen. Dankzij de heropening van de terrassen van cafés en restaurants op 8 mei zal een heel deel van de horecasector eindelijk opnieuw aan de slag kunnen. We rekenen erop dat de autoriteiten er voor zorgen dat deze heropeningsdatum en alle maatregelen ter bescherming van onze werknemers gerespecteerd worden, zodat de werknemers niet het slachtoffer worden als hun werkgever de wet niet naleeft.

Wij rekenen er ook op dat er controle wordt ingevoerd op de naleving van de regels voor het gebruik van de witte kassa en de betaling van de lonen. Het is onaanvaardbaar dat een sector die financieel gesteund wordt door de sociale zekerheid en de overheid nog zijn toevlucht zou kunnen nemen tot fraude.

Met het oog op deze eerste stap in het afbouwen van de lockdown willen wij er aan herinneren dat er achter deze blijdschap, door het gevoel dat we terug gaan naar een zekere vrijheid en een normaal leven, toch ook de harde realiteit schuilt die de sector nu al meer dan een jaar meemaakt. Enerzijds zijn heel wat werknemers nog altijd tijdelijk werkloos en zullen ze dat ook blijven na 8 mei.

Volgens ons moet de horeca van morgen in economische termen een duurzame sector zijn, het is te zeggen, vrij van alle sociale en fiscale fraude, en in sociale termen een sector met gekwalificeerde werknemers die erkenning krijgen voor hun bekwaamheid. Zo zullen wij de werknemers in de horeca verdedigen!

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart