7 oktober — Internationale dag voor Waardig Werk — verander de regels!

06/10/2018 - 11u

Het Internationaal Vakverbond (IVV) plaatst het thema “Verander de regels” centraal op de 11de editie van de Internationale dag voor Waardig Werk. Wij merken meer ongelijkheid in de wereldeconomie, met een inkrimping van de democratische ruimte voor arbeidsrechten in vele landen, zoals gedocumenteerd in de IVV Globale Rechten Index.
 

Kwetsbare werkgelegenheid neemt toe!

In noord en zuid worden wij geconformeerd met een groei van het aantal informele en precaire vormen van werk. Voor 2017 schat de Internationale Arbeidsorganisatie dat ongeveer 42% van de werknemers (of 1,4 miljard) wereldwijd zich in kwetsbare vormen van werkgelegenheid zal bevinden. Meer zorgwekkend is dat de huidige projectie suggereert dat de trend zal stijgen, waarbij het aantal mensen in kwetsbare jobs naar verwachting met 17 miljoen per jaar zal stijgen in 2018 en 2019.

De regels zijn meer en meer tegen werkende mensen, en een kleine groep van grote conglomeraten trekken meer en meer macht en rijkdom naar zich. Er is genoeg rijkdom in de wereld om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan – om waardig werk voor iedereen te creëren, te zorgen voor universele sociale bescherming, om de klimaatverandering aan te pakken, gender-gerelateerd geweld te stoppen en alle andere dingen te doen die moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen op een waardige manier kunnen leven op een meer duurzame manier.

Maar de regels moeten veranderen. En om dat te bereiken, moeten we de macht van de werknemers opbouwen. 7 oktober is een belangrijke mijlpaal op weg naar het IVV Wereldcongres in Kopenhagen in december, waar we een ambitieuze en uitgebreide vakbondsagenda voor verandering en economische vernieuwing zullen voorstellen.

De ACLVB steunt de promotie van Waardig Werk in noord en zuid voor alle werknemers!

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart