banner-oeso.jpg

België blijft kampioen van belastingdruk ondanks ‘tax shift’. Een gemiste kans voor de regering-Michel

14/04/2017 - 14u

Hoerastemming deze week bij de regering-Michel. Cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) tonen aan dat bijna nergens in Europa de belastingdruk in 2016 zo is afgenomen als in België. Toch moet de euforie bij de regeringspartijen getemperd worden: Tegelijkertijd blijft de belastingdruk bij de hoogste van alle Oeso-landen.

België is één van de 35 landen van de Oeso waar de belastingdruk in 2016 het sterkst is gedaald. De regering-Michel ziet hierin het bewijs van een geslaagde tax shift. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet deze week triomfantelijk optekenen: "De inspanningen om de belastingdruk te verlagen hebben gewerkt. De cijfers van de Oeso tonen aan dat iedereen daar voordeel uit haalt, en de laagste inkomens zelfs het meest.”

Enige nuance is hier op zijn plaats. Om te beginnen blijft de belastingdruk enorm hoog in vergelijking met de andere 34 Oeso-landen. Een alleenstaande werknemer zonder kinderen betaalde vorig jaar in ons land 54% belastingen. Van alle geïndustrialiseerde landen heeft België daarmee de hoogste belastingdruk. Voor koppels met kinderen (1 kostwinner, 2 kinderen) is de belastingdruk 38,6%, enkel Finland en Frankrijk ‘scoren’ slechter. Het Oeso-gemiddelde voor deze categorie bedraagt 26,6%.
 

Tax shift: de berg heeft een muis gebaard

De daling van de belastingdruk is een illusie. We houden enerzijds meer netto over maar anderzijds zijn de facturen ondertussen wel enorm gestegen. Vaste kosten zoals de energierekening, onderwijs en watervoorziening lopen snel op. Om nog maar te zwijgen over de blijvende gevolgen van de indexsprong voor onze koopkracht. In onze portemonnee is de afgenomen belastingdruk een nuloperatie, voor velen betekent het zelfs verlies aan koopkracht.

De tax shift van de regering-Michel is een grote ontgoocheling en vooral een gemiste kans voor de regering om haar begroting in evenwicht te brengen en de nodige overschotten te boeken. De belastingdruk op arbeid is verlaagd met miljarden die de overheid eigenlijk niet heeft, of niet wil hebben. Deze regering heeft eigenlijk amper een noemenswaardige poging ondernomen.
 

Meer details over de Oeso-cijfers: http://www.oecd.org/ctp/tax-policy/taxing-wages-20725124.htm

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart