Corona-ouderschapsverlof is een goed initiatief maar schiet tekort

03/05/2020 - 17u

Het corona-ouderschapsverlof: wat weten we vandaag?

Lees meer over het corona-ouderschapsverlof in onze FAQ elders op de site: klik hier

De Liberale Vakbond is tevreden dat er eindelijk politieke duidelijkheid is rond het Corona-ouderschapsverlof. De work-life balance van werknemers wiens bedrijf heropstart en wiens kinderen nog niet naar school kunnen gaan, staat immers onder druk. De ACLVB vindt het dan ook onbegrijpelijk dat het Corona-ouderschapsverlof als noodmaatregel slechts deeltijds kan opgenomen worden, géén recht is en niet tot het einde van de zomervakantie zou lopen.

De laatste dagen heeft de ACLVB op diverse manieren trachten duidelijk te maken dat de voorziene formule van Corona-ouderschapsverlof tekort schiet op een aantal punten:

  1. Voor alleenstaande ouders wiens kinderen nog niet naar school kunnen, lijkt een deeltijdse opname weinig zoden aan de dijk te brengen.
  2. Het corona-ouderschapsverlof is géén recht, terwijl het gewone ouderschapsverlof dat wél is. ACLVB vindt het onbegrijpelijk dat dergelijke noodmaatregel onderworpen wordt aan het akkoord van een individuele werkgever. Een heropstart van de bedrijven voor de economie is belangrijk, maar de draagkracht van werknemers is dat ook.
  3. Beter was dat de regeling onmiddellijk ook tot het einde van de zomervakantie zou lopen. De kans dat de opvang van kinderen tijdens de zomervakantie moeilijk zal verlopen, is bijzonder groot. Het is belangrijk om gezinnen tijdig een perspectief te geven. 

De ACLVB kijkt nu uit naar de definitieve teksten zodat er voor iedereen snel duidelijkheid gecreëerd wordt.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart